onsdag 16 mars 2011

Den nya läroplanen måste förebygga barns ohälsa och trafikskador

Idag 16 mars 2011 publiceras mina tankar om barnkonventionen och den nya läroplanens roll och betydelse för att förebygga trafikskador bland barn och unga. Tidningen Dagen publicerar idag debattartikeln ”Lyft fram barnkonventionen i skolornas trafikundervisning”. Vill du läsa mer om artikeln kan du använda nedan länk.

Trafikskador är ett av vår tids stora folkhälsoproblem. Barnskadorna i vägtrafiken har minskat men det är inte detsamma som att barn inte skulle drabbas av alla tusentals olyckor som varje år sker på våra vägar. Barn bevittnar kraschvåld och drabbas på många olika sätt när föräldrar, syskon och släktingar skadas genom våldet på vägarna. Det är enligt min mening hög tid att barn och unga används i det förebyggande arbetet i skolorna. Skolan måste satsa på trafikundervisning och låta barn och unga var delaktiga i det arbetet. Ett sådant arbete kan definitivt inte byggas upp med hjälp av eldsjälar. Samtliga polismyndigheter i landet måste aktivt ta steget ut i skolorna och tillsammans med andra aktörer leda nollvisionsarbetet. Och det måste börja redan i skolan.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=252128&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feed%3a+dagense-opinion+%28dagen.se+-+opinion%29

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar