torsdag 2 september 2010

Valfläsk utan socialpolitik eller konsten att ställa in ett samtal

Vi närmar oss dag för dag – valdagen. Valfläsk och löften om skatter, jobb och skola avlöser varandra. Och så miljöfrågorna förstås. Men socialpolitik är inget ämne att diskutera eller debattera. Situationen för stora grupper i samhället, jag talar om personer med funktionsnedsättningar och deras närstående sägs inte många ord. Detta fattigdomstecken blir så tydligt när man läser Länstidningen i Östersund. Där tar styrelsen för HSO, Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Bergs kommun till orda.
Handikapprörelsen hade planerat en debatt med politikerna i kommunen och fick ställas in på grund av politikernas ointresse. Vem har intresse av att diskutera funktionsnedsättningar, delaktighet och tillgänglighet i en valrörelse där helt andra frågor styr. Inte ens medierna och journalisterna förmår längre att skildra de mest utsattas situation. Detta vittnar inlägget från HSO. Om inte HSO hade skrivit om den inställda debatten så hade ingen fått veta något om ointresset. Absolut ingen. HSO har gjort sitt jobb – att ge de utsatta en liten röst.

Läs om HSO och deras reaktion:
http://ltz.se/ordetfritt/ordetfritt/1.2296421-rakna-med-funktionshindrade

1 kommentar:

  1. Vänsterpartiet och Bergspartiet var uppenbarligen intresserade i alla fall. Märkligt att inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Berg anmält intresse.
    Jag kan väl informera om att nu inför valet är det otroligt många som bjuder in till debatt: skolor, näringsliv, pensionärsorganisationer osv. Då kan det vara svårt för små partier (med få aktiva som är insatta i sakfrågorna) att delta överallt. Men visst säger den inställda debatten mycket om vad partierna prioriterar. Eller är det så illa att bara två partier i Berg har någon uppfattning om den aktuella problematiken?

    SvaraRadera