I Sveriges kommuner arbetar ett stort antal LSS-handläggare där majoriteten är socionomer. I en nypublicerad studie i tidskriften the Australian Journal of Rehabilitation Counselling (AJRC 2009;15;2) har jag tillsammans med Rafael Lindqvist (professor i socialt arbete) skrivit artikeln ”Between ‘Lifeworld’ and ‘System’: Caseworker Role Conflict in the Provision of Disability Services to People Injured by Traffic Accidents in Sweden”. Studien visade flera LSS-handläggare önskade mer kunskap om målgruppen som de möter i samband med biståndsbedömningen.
I en annan medicinsk artikel publicerad i JAMA, The Journal of American Medical Association (JAMA. 2010;303(19):1938-1945) har en forskargrupp nyligen publicerat resultat att traumatiska hjärnskador i stor utsträckning riskerar depression och oro samt en försämrad livskvalitet. Studien som är gjord vid University of Washington i Seattle, USA baseras på en långtidsuppföljning genom telefonintervjuer med patienter.
Trafikskador är ett av vår tids stora folkhälsoproblem. Att möta den trafikskadade människan och identifiera hennes sociala stödbehov i vardagen fordrar inte bara utbildning och vidareutbildning. Enligt min mening måste forskningen inom området klart intensifieras eftersom en trafikolycka medför betydande traumaringar där närstående, vänner, arbetskollegor, skolkamrater m.fl. också drabbas.
Denna blogg vänder sig till dig som är intresserad av Funktionshindervetenskapen. Forskning om funktionshinder bedrivs inom flera ämnesdiscipliner. Denna blogg har till syfte att ge en plattform för diskussion inom Funktionshindervetenskapen. Vad ska vi med vetenskapen till och vad synliggörs i samhället för de och bland de som är berörda? Välkommen till bloggen. Bloggen är också min forskarblogg där jag som funktionshinderforskare vill dela med mig av reflektioner och erfarenheter.
tisdag 1 juni 2010
Kunskap om målgrupper viktiga för LSS-handläggare
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar