Medierna rapporterar om att tusentals människor demonstrerade i Göteborg häromdagen. Demonstrationsfriheten är ingen självklarhet för alla grupper i samhället. Vid publika evenemang där stora människogrupper samlas ställs tillgänglighetsfrågan också på sin spets. Att demonstrera eller att uttrycka sin åsikt till exempel i en debattartikel är oerhört viktigt. Men det kräver också möjligheter att kunna nå fram.
Valvindarna kommenteras i medierna. Partiprogram och valmanifest presenteras på löpande band. En fråga som var och en måste stanna upp och reflektera över är i vilken utsträckning som alla medborgare har förmåga att delta i det offentliga samtalet. Vid varje valrörelse kommer en och annan journalist på nyhetsknäcket att se om alla vallokaler och partilokaler är tillgängliga. Det är alltså inga självklarheter vi talar om. Nyhetsknäck på nyhetsknäck repeteras budskapet att tillgängligheten kanske inte är på topp. Det finns människor som är utestängda från såväl demonstrationer som valdeltagande. Hur hanterar vi dessa frågor?
Denna blogg vänder sig till dig som är intresserad av Funktionshindervetenskapen. Forskning om funktionshinder bedrivs inom flera ämnesdiscipliner. Denna blogg har till syfte att ge en plattform för diskussion inom Funktionshindervetenskapen. Vad ska vi med vetenskapen till och vad synliggörs i samhället för de och bland de som är berörda? Välkommen till bloggen. Bloggen är också min forskarblogg där jag som funktionshinderforskare vill dela med mig av reflektioner och erfarenheter.
tisdag 1 juni 2010
Demonstrationsfriheten - ingen självklarhet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar